Токарна обробка металу — все про технологію токарних робіт

До найпоширеніших методик виготовлення деталей із заданими геометричними параметрами відноситься токарна обробка металу. Суть даної методики, що дозволяє також отримувати поверхню з необхідною шорсткістю, полягає в тому, що заготовки прибирають зайвий шар металу.

Процес токарної обробки металу
Процес токарної обробки металу

Принципи токарної обробки
Технологія токарних робіт по металу передбачає використання спеціальних верстатів та ріжучого інструменту (різці, свердла, розгортки та ін), за допомогою якого з деталі знімається шар металу необхідної величини. Токарна обробка виконується за рахунок поєднання двох рухів: головного (обертання заготовки, закріпленої в патроні або планшайбі) та руху подачі, що здійснюється інструментом при обробці деталей до заданих параметрів їх розміру, форми та якості поверхні.

За рахунок того, що існує безліч прийомів поєднання цих рухів, на токарному устаткуванні працюють з деталями різної конфігурації, а також здійснюють цілий перелік інших технологічних операцій, до яких належать:

нарізування різьблення різного типу;
свердління отворів, їх розточування, розгортання, зенкерування;
відрізання частини заготівлі;
виточування на поверхні виробу канавок різної конфігурації.
Завдяки такій широкій функціональності токарного обладнання на ньому можна зробити дуже багато. Наприклад, з його допомогою виконують обробку таких виробів, як:

гайки;
вали різних конфігурацій;
втулки;
шківи;
кільця;
муфти;
зубчасті колеса.
Природно, що токарна обробка передбачає отримання готового виробу, який відповідає певним стандартам якості. Під якістю в даному випадку мається на увазі дотримання вимог до геометричних розмірів і форм деталей, а також ступеня шорсткості поверхонь і точності їх взаємного розташування.

Для забезпечення контролю за якістю обробки на токарних верстатах застосовують вимірювальні інструменти: на підприємствах, що випускають свою продукцію великими серіями, – граничні калібри; для умов одиничного та дрібносерійного виробництва – штангенциркулі, мікрометри, нутрометри та інші вимірювальні пристрої.

Вимірювальні інструменти, що часто використовуються в токарній справі
Вимірювальні інструменти, що часто використовуються в токарній справі

Перше, що розглядають під час навчання токарній справі, – це технологія обробки металів та принцип, за яким вона здійснюється. Цей принцип полягає в тому, що інструмент, врізаючись своєю ріжучою кромкою в поверхню виробу, затискає його. Щоб зняти шар металу, що відповідає величині такого врізання, інструменту треба подолати сили зчеплення металу оброблюваної деталі. В результаті такої взаємодії шар металу, що знімається, формується в стружку. Вирізняють такі різновиди металевої стружки.

Злита

Така стружка формується тоді, коли на високих швидкостях обробляються заготовки, виготовлені з м’якої сталі, міді, олова, свинцю та їх сплавів, полімерних матеріалів.

Елементна

Утворення такої стружки відбувається, коли на невеликій швидкості обробляються заготовки із малов’язких та твердих матеріалів.

Стружка надлому

Стружка такого виду виходить при обробці заготовок із матеріалу, що відрізняється невисокою пластичністю.

Ступінчаста

Формування такої стружки властиве для середньошвидкісної обробки заготовок із сталі середньої твердості, деталей із алюмінієвих сплавів.

Comments are closed.