Особливості обробки деталей на верстатах з ЧПУ

Технологію обробки деталей для верстатів із ЧПУ проектують в основному в тій же послідовності, що і для верстатів із ручним керуванням. Як відмінні риси розглядають відбір номенклатури деталей для обробки; технологічні вимоги до креслень деталей та заготовок; проектування технологічних операцій; вибір обладнання, інструменту та пристроїв; розробку та оформлення технологічної документації та ін.

Попередній вибір номенклатури. Основним критерієм відбору заготовок є технологічні можливості обробки на даному верстаті з ЧПУ. Насамперед відбирають складні та трудомісткі заготовки з криволінійними ділянками поверхні. Відібрані заготовки розбивають на типи, котрим можна скласти загальний типовий технологічний процес. Далі формують конкретний набір різального інструменту та технологічного оснащення для кожної заготовки, відбирають заготовки, для обробки яких потрібні однакові інструменти та пристосування, і на їх основі комплектують групи. До кожного типового представника групи заготовок розробляють типовий технологічний процес.

Технологічні вимоги до креслень та заготовок деталей.

Для полегшення програмування необхідно спрощувати геометричні образи і типізувати основні геометричні елементи, що повторюються. Бажано, щоб криволінійні поверхні, що оброблялися, були утворені поєднанням прямих з дугами кіл. Це дозволить використовувати обладнання з контурними системами ЧПУ, що забезпечують лінійно-кругову інтерполяцію, та не вдаватися додатково до більш складних методів апроксимації поверхонь.

Технологічними вважають заготовки, обробка яких здійснюється за безперервним автоматичним циклом (за винятком можливих зупинок для ручної зміни інструменту, контролю тощо). Доцільно використовувати стандартний різальний інструмент, оснащений багатогранними пластинами, що не переточуються.

З метою полегшення програмування розміри на кресленні слід представляти у прямокутній системі координат від єдиних конструкторських баз заготівлі (бажано, щоб вони збігалися з осями координат верстата).

Для підвищення ефективності обробки на верстаті з ЧПУ базові поверхні мають бути попередньо оброблені.

Проектування технологічних операцій.Технологічна операція вважається єдиною, якщо, наприклад, при обробці з переустановкою заготівлі не потрібно додаткової налагодження верстата і використовується одна програма, в якій передбачено зупинку для переустановки заготівлі та автоматичне налаштування «плаваючого нуля». В іншому випадку операція розбивається на дві і більше.

Встановлення послідовності обробки починають з визначення числа установ та позицій заготовок, необхідні повної обробки.

Перший установ використовують переважно для отримання повного комплекту технологічних баз (проте повний комплект технологічних баз бажано отримати до обробки на верстаті з ЧПУ, наприклад на верстаті з ручним управлінням).

Подальшу структуру операції будують таким чином, щоб забезпечити обробку всіх передбачених операцією поверхонь без зміни технологічних баз (з одного установа) або за мінімальної кількості таких змін.

Технологічна документація для обладнання з ЧПУ. Для операцій, що виконуються на верстатах з ЧПУ, відповідно до ГОСТ 3.1404-86 заповнюють операційну картку так само, як і для верстатів з ручним керуванням. Крім того, складають карту налагодження інструменту (ГОСТ 3.1105-84) та карту кодування інформації.

Comments are closed.