Обробка ЧПУ

Ручна праця відходить дедалі глибше в історію, а обробка ЧПК стає нормою на високотехнологічних підприємствах. І навіть така непорушна, здавалося б, справа, як токарна, все більше осучаснюється, можна сказати, набуває інтелектуальних рис. Зараз у програмному управлінні верстатами актуальне застосування систем, які економлять час переналагодження, здатні забезпечувати дуже високу стабільність та точність обробки.

Обробка ЧПУ – це практично, як із комп’ютером – робота за заданою програмою. У вигляді якогось числового ланцюжка записаний порядок переміщення робочих «органів» верстата в процесі обробки того чи іншого матеріалу – ось і все. Потрібно лише розуміти та користуватися.

Обробка ЧПУ

Процес обробки відбувається так: пристрій для введення «читає» програму, перетворює її на сигнали, проміжна пам’ять все це «запам’ятовує» і якийсь час (необхідний для повного процесу обробки) зберігає. Вузол активного контролю за допомогою системи зворотного зв’язку зіставляє задані програмою переміщення, а виконавчий механізм реалізує отримані сигнали. Всі. Механізм запущений та працює.

Функції верстат виконує основні та додаткові. Основа роботи – управління приводами подач, а зміна частоти обертання чи виду інструменту – це вже додатково.

У верстатах з ЧПУ дуже зручна система переналагодження: нічого не потрібно розкручувати, викручувати та вкручувати заново. Достатньо лише замінити введену інформацію і верстат-трудівник відразу її сприйме і займеться новою справою, відточуючи замовлену новою програмою деталь. Саме цей момент і виправдовує зручність застосування верстатів з ЧПУ – дуже швидка переорієнтація.

За ступенем універсальності верстати ЧПУ розрізняють як універсальні, призначені для різноманітних операцій на заготівлях широкої номенклатури в дрібносерійному виробництві (їх ще залучають для ремонтних робіт), спеціалізовані — для обробки однотипних заготовок різних розмірів, та спеціальні для обробки заготовок одного найменування та одного розміру в масовому виробництві. Будь-який із цих класифікованих автоматів виконує свою роботу чітко, швидко та практично без збоїв.

Крім того, автоматична обробка забезпечує стабільну якість, потрібну шорсткість, точність розмірів та форм, що забезпечують ідентичність усіх деталей однієї партії. І ще один нюанс: автомат – це не людина з властивою всім живим істотам втомою чи поганим настроєм – не засне, не зіб’ється, не помилиться.

Автоматизація циклу роботи верстата дозволяє перетворити будь-який універсальний на напівавтомат або автомат, що забезпечує можливість багатоверстатного обслуговування, що дуже позитивно відбивається на продуктивності праці.

Comments are closed.